serie 4

In de vorige editie van Verre Verwanten waren onder anderen: Ron Brandsteder, Patrick LodiersKatja & Birgit Schuurman en Henny Huisman te gast. In de nieuwe, alweer vierde serie van Verre Verwanten ontvangt presentator Jan Douwe Kroeske onder andere Frits en Barbara Barend, Edsilia Rombley, Babette en Herman van Veen, en Hedy d'Ancona en Hadassah de Boer. Vanaf zaterdag 16 augustus zijn de nieuwe afleveringen te zien op Nederland 2 om 20.15 uur!
 
Vorig jaar ging met veel succes de derde serie van het geschiedenisprogramma Verre Verwanten van start, waarin aan de hand van de stambomen van twee gasten wordt teruggegaan in de tijd. Onderweg wordt niet alleen stilgestaan bij een aantal persoonlijke verhalen aan de hand van de stamboom, maar wordt ook de identiteit onthuld van een voorouder uit een ver verleden. Soms is dat een heel beroemde: Willem van Oranje, Jacob Cats, Nicolaes Tulp, om maar een paar voorbeelden uit de vorige series te noemen.

Behalve de hiervoor genoemde bekende Nederlanders zijn in de vierde serie ook Peter van de Vorst, Monique en Suzanne Klemann, Jetske van den Elsen, Pierre Wind en Quintis Ristie te gast.

Naast hen ontvangen we ook een aantal minder bekende Nederlanders, die echter stuk voor stuk blijken af te stammen van zeer beroemde voorouders uit onze vaderlandse geschiedenis. Wie die beroemdheden zijn, is een verrassing, zowel voor de gasten als voor de kijker.

In de loop van het programma verzamelen de kandidaten aanwijzingen waarmee zij die identiteit kunnen achterhalen. Aan de hand van de stambomen worden ook tal van bekende en minder bekende feiten uit onze vaderlandse geschiedenis behandeld, variërend van ziekten, voedsel, misdaden, feesten en alledaagse gewoonten tot de hogere politiek van diplomaten, oorlogen en vredesonderhandelingen. Zo wordt ons verleden dichterbij gehaald.

Presentatie
De vierde editie van Verre Verwanten wordt in de studio weer gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, onder meer bekend van de tv-programma's 'Jules Unlimited' en '2 Meter Sessies’. In iedere uitzending zijn daarnaast een paar korte filmpjes opgenomen over het Nederland van de voorouders van de twee studiogasten. Die filmpjes worden gepresenteerd door Margreet Beetsma.
 
Zelf aan de slag met genealogisch onderzoek?
Voor het afstammingsonderzoek bij Verre Verwanten is samengewerkt met het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Als u zelf aan de slag wilt met stamboomonderzoek, is het CBG het beste startpunt.

Op de online Onderzoekgids familiegeschiedenis van het Centraal Bureau voor Genealogie ziet u hoe u uw eigen stamboomonderzoek het beste kunt aanpakken. U vindt er veel handige tips en meer informatie over wat genealogie precies inhoudt.

Ook in deze serie hebben we weer gebruik gemaakt van DNA-onderzoek: zo ontdekten we de roots van Edsilia Rombley. Wilt u meer informatie of wilt u zelf uw verre verwanten vinden middels uw DNA, dat kan! Kijk op: www.cambridgedna.com

open inrichting

1849 - Te Santpoort wordt de eerste open psychiatrische inrichting van Nederland geopend: geen tralies meer voor de ramen, nauwelijks nog isoleercellen. In plaats daarvan open ramen en lage muren, om de patiŽnten te laten genieten van de natuur.

Ondertussen in de...

Prehistorie
Prehistorie
Tot 57 v. Chr.
Met prehistorie verwijst men naar een tijdperk waarover geen geschreven bronnen bekend zijn...