Houtschaarste en balklagen

Begin 17de eeuw brak voor de Republiek een periode van economische bloei aan. Overal werd gebouwd. Maar het gangbare eikenhout, voornamelijk afkomstig uit Duitsland, was schaars geworden omdat veel bossen tijdens de Dertigjarige Oorlog waren verwoest.
De balklaag werd enkelvoudig; de uiteinden van de balken werden in de stenen muur gemetseld.
[klik voor vergroting]
In de Zaanstreek, waar omstreeks 1600 de houtzaagmolen was uitgevonden, was inmiddels een nieuwe houtindustrie ontstaan.

De Zaandammers kochten veel grenenhout en verwerkten dit tot balken voor de bouw. Het dure eikenhout werd halverwege de 17de eeuw vrijwel alleen nog gebruikt voor de balklagen van belangrijke gebouwen, zoals het stadhuis van Amsterdam.

Ook de constructie veranderde. Het middeleeuwse houtskelet, dat zelfdragend was en waartegen of waartussen de wanden werden opgetrokken, verdween. Hetzelfde gold voor de kinderbinten. De balklaag werd enkelvoudig; de uiteinden van de balken werden in de stenen muur gemetseld (detail schilderij).

doodstraf

1809 - Invoering van het Crimineel Wetboek voor het Koninkrijk Holland. Voortaan mag de doodstraf alleen nog ten uitvoer worden gebracht door onthoofding of ophanging. Na de inlijving bij Frankrijk, een jaar later, wordt het wetboek vervangen door de Franse Code Pénal en wordt de guillotine ingevoerd. Na het vertrek van de Fransen wordt de galg in ere hersteld.

Relevante tijdvakken