Het Nieuwe Bouwen

Tussen 1925 en 1940 staat de architectuur in Nederland het teken van het nieuwe bouwen.  
Volgens deze stroming moest bouwen lijken op een industrieel proces, georganiseerd en modern.

Hierdoor zou het mogelijk worden efficiënte en hygiënisch verantwoorde woningen, kantoren en fabrieken te bouwen. “Licht, lucht en ruimte” was het credo. Een van de belangrijkste gebouwen uit deze tijd was  de moderne Van Nelle fabriek. Dit fabriekscomplex werd in de jaren 1925-1931 gebouwd naar ontwerp van de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt.   

Het gebouw is een voorbeeld van functionalisme, maar houdt ook rekening met de werkomstandigheden van werknemers. Bedompte donkere productieruimtes zijn er niet meer, in plaats daarvan vind je in het gebouw lichte, ruime fabriekshallen. Kleine vensters zijn vervangen door grote ramen die genoeg licht doorlaten. Daarnaast zijn ornamenten taboe en bepalen strakke, rechte lijnen het uiterlijk van het gebouw.
 
Meer info over het nieuwe bouwen:

  • Rebel, B. 1983: Het nieuwe bouwen: het functionalisme in Nederland 1918-1945 , Van Gorcum Assen.
  • Beeren, W. 1982: Het nieuwe bouwen in Rotterdam 1920-1960, Delft University Press, Delft.

oprichting kadaster

1828 - Het Nederlandse Kadaster wordt officieel opgericht door een decreet van Napoleon. Het kadaster legt op kaarten en in registers exact vast wie eigenaar is van de grond in Nederland. Dit register is door iedereen te raadplegen. Voor Napoleon was het vooral een middel om op rechtvaardige wijze grondbelasting te kunnen heffen.