De verstening van de stad

In de eerste eeuwen van de jaartelling werd bijna uitsluitend gebouwd met hout, stro, riet en leem. Lange tijd waren huizen ‘roerend goed’: het houten geraamte kon bij een verhuizing uit elkaar worden genomen en elders weer in elkaar gezet.
Het stadsgezicht van Utrecht van J. Droochsloot geschilderd omstreeks 1615, toont nog een aantal houten huizen uit de 15de eeuw.
[klik voor vergroting]
In de middeleeuwse steden dreigde met al dat hout en riet voortdurend brandgevaar. Om dit te beteugelen, begonnen de stadsbesturen in de 15de eeuw bouwverordeningen uit te vaardigen.

Leiden was de eerste stad die, in 1450, stenen zijmuren verplicht stelde. Na verloop van tijd waren alle muren en dakbedekkingen gemaakt van minder brandbaar materiaal.

Dit versteningsproces nam verscheidene eeuwen in beslag. Het stadsgezicht van Utrecht van J. Droochsloot geschilderd omstreeks 1615, toont nog een aantal houten huizen uit de 15de eeuw.

Op de onderstaande foto een houten gevel, tegenwoordig in de museumtuin van Middelburg.

Een houten gevel, tegenwoordig in de museumtuin van Middelburg.
[klik voor vergroting]

rellen

1975 - In Amsterdam breken rellen uit naar aanleiding van de sloop van de Nieuwmarktbuurt, ten behoeve van de aanleg van een metro. De ongeregeldheden staan symbool voor het groeiende verzet tegen autoverkeer en stadsafbraak.

Relevante tijdvakken