Italiaanse inspiratie

Hendrick de Keyser werd geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance, maar verwerkte die stijl op een geheel eigen, Hollandse, manier.

Zijn kenmerkende stijl is dan ook de Hollandse Renaissance gaan heten. Typisch aan zijn bouwwerken zijn de combinatie van rode bakstenen en witte natuurstenen. Daarnaast maakte hij veelvuldig gebruik van decoratieve elementen zoals zuilen en kroonlijsten. Na zijn dood is zijn stijl overgegaan in het Hollandse Classicisme.

In de negentiende eeuw ging Nederland op zoek naar een eigen nationale identiteit. Daarvoor werd teruggegrepen naar belangrijke personen uit de geschiedenis. Zo werd Rembrandt uitgeroepen tot ’s Nederlands beroemdste schilder, Vondel werd herontdekt als beste Nederlandse schrijver en men bombardeerde Hendrick de Keyser tot vader van de Nederlandse bouwkunst. Hiermee samenhangend vond er in de negentiende eeuwse architectuur een revival van de Hollandse Renaissance plaats. Voorbeeld hiervan is het Rijksmuseum, gebouwd door de architect Cuypers (1827-1921).

Prinsjesdag

1795 - Vóór 1795 werd op Prinsjesdag altijd de verjaardag van de stadhouder gevierd. Nu opent op deze dag (de derde dag van september) de koningin het zittingsjaar van de Staten-Generaal na een rijtoer met de Gouden Koets door Den Haag. Op de foto koningin Juliana en Prins Bernard tijdens het voorlezen van de troonrede in de jaren zeventig.

Relevante tijdvakken