Lieven de Key en Hendrick de Keyser

Twee belangrijke Nederlandse bouwmeesters van de Hollandse Renaissance waren Lieven de Key (1560-1627) en Hendrick de Keyser (1565-1621). De Key kwam oorspronkelijk uit Gent en werd in 1593 benoemd tot stadssteenhouwer van Haarlem.
Ontwerp voor het Gemeenlandshuis van Rijnland in Leiden uit 1596.
[klik voor vergroting]
Hij bouwde ook buiten Haarlem en was onder meer verantwoordelijk voor het stadhuis van Leiden.

Zijn ontwerp voor het Gemeenlandshuis van Rijnland in Leiden uit 1596 op de tekening hiernaast werd bij de uitvoering nogal gewijzigd.

Hendrick de Keyser (portret) is niet alleen beroemd als architect maar ook als beeldhouwer. Hij maakte bijvoorbeeld tussen 1614 en 1623 het grote praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk te Delft.

Vanaf 1595 was hij, samen met de stadstimmerman en de stadsmetselaar, verantwoordelijk voor alle openbare werken in Amsterdam. De kerken en schilderachtige torenspitsen van De Keyser Zuiderkerk, Westerkerk en de bekroningen van de oudere Montelbaans- en Munttoren zijn nog steeds bakens in het Amsterdamse stadsbeeld.

De Zuiderkerk en het Kerkhofpoortje in Amsterdam zijn hieronder te zien op een tekening van J. Bulthuis uit 1798. Beide zijn tussen 1603 en 1614 gebouwd door Hendrick de Keyser.

De Zuiderkerk was de eerste voor de protestantse eredienst ontworpen kerk in Amsterdam.

De vierkante baksteenromp van de toren gaat over in een achtzijdige bovenbouw van zandsteen, met zuilen op de hoeken. De spits is van hout en bekleed met lood.

Meer info:
Lees meer over Hendrik de Keyser en zijn bouwwerken in Amsterdam op de website van Monumenten en Archeologie in Amsterdam.

De Zuiderkerk en het Kerkhofpoortje in Amsterdam op een tekening van J. Bulthuis uit 1798.
[klik voor vergroting]
Hendrick de Keyser.
[klik voor vergroting]

11 november – Sint Maarten

Van oorsprong was de naamdag van de heilige, de jonge Romeinse soldaat Martinus, die een stuk van zijn mantel afsneed om een bedelaar te kleden (afbeelding), een feestdag voor armen en kinderen. Tegenwoordig gaan kinderen in sommige streken met een lampion langs de huizen om geld en snoep op te halen.

Relevante tijdvakken