Kwaliteit van het voedsel

Onder Frans bestuur waren begin 19de eeuw de gilden afgeschaft. Daarmee waren ook de kwaliteitsregels van de gilden verdwenen. Aan de deugdelijkheid van voedingsmiddelen werden lange tijd nauwelijks eisen gesteld.

Onder het toeziend oog van twee keurmeesters zijn twee Amsterdamse vrouwen bezig met het pellen van garnalen, tijdens de tentoonstelling ‘Voeding en Hygiëne’ in de RAI in 1958.Multatuli beschreef in 1871 het Nederlandse brood als ‘halfgaargebakken watten met kryt, koper, aluin, geile melk, vitriool en oudsche eieren’.

Inderdaad versneden bakkers hun bloem niet zelden met goedkope, oneigenlijke toevoegingen. Hoewel er regionaal al eerder voedselverordeningen en keuringsdiensten bestonden, nam de Tweede Kamer pas in 1919 een landelijk geldende Warenwet aan.

Op de foto: Onder het toeziend oog van twee keurmeesters zijn twee Amsterdamse vrouwen bezig met het pellen van garnalen, tijdens de tentoonstelling ‘Voeding en Hygiëne’in de RAI in 1958.

Juni - Schuttersfeesten

Op tal van plaatsen in het zuiden van Nederland kiezen schuttersverenigingen jaarlijks de nieuwe schutterskoning. Naast schietwedstrijden maakt ook het vendelzwaaien deel uit van een echt schuttersfestijn. Op de foto de schutterskoning van 1979 van St. Sebastianus uit Kerkrade.

Relevante tijdvakken