Misbruik van het 'Vaderlantje'

In de tweede helft van de 17de eeuw werd het mogelijk alcohol te destilleren uit graan en deed jenever zijn intrede. De nieuwe drank kreeg zelfs een koosnaampje: een kelkje jenever werd vertederd een ‘vaderlantje’ genoemd.

Een prent van Louis Raemaekers, uit een brochure van de Nederlandsche Centrale Vereeniging tot Bestrijding der t.b.c. uit de jaren twintig. Er hoorde een tekst bij: ‘Het drankmisbruik betekent de ondergang van een volk’.Door de stijgende graanprijzen werd jenever in de 19de eeuw goedkoper dan het uit (meer) graan gebrouwen bier. In deze tijd van armoe verdronken veel arbeiders het toch al karige loon en verwaarloosden hun gezin. Bezorgde burgers, geestelijken en ook de overheid bogen zich over het probleem en kwamen in actie.

Op de afbeelding een prent van Louis Raemaekers, uit een brochure van de Nederlandsche Centrale Vereeniging tot Bestrijding der t.b.c. uit de jaren twintig van de twintigste eeuw. Er hoorde een tekst bij: ‘Het drankmisbruik betekent de ondergang van eenvolk’.

hoepelrokken

1840 - Introductie van opblaasbare buizen van gevulkaniseerd rubber, voor de vervaardiging van hoepels voor de hoepelrok. Het kledingstuk wordt gedragen tot omstreeks 1850.

Relevante tijdvakken