Moderne conserveringsmethoden

Omstreeks 1820 werden voor het eerst levensmiddelen ingeblikt, voornamelijk voor leger, koopvaardij en koloniën. Zo’n 60 jaar later verschenen blikconserven ook in de keuken van de gegoede burgerij.

Een wikkel van ‘De Ster’ voor exporterwtjes in blik.

Na enige argwaan werd het zelfs chic gevonden voedsel uit blik op te dienen. Een nieuwe manier om thuis voedsel te conserveren was het wecken, een methode die was ontwikkeld door de Duitser Weck.

Vooral groenten werden volgens deze methode gesteriliseerd door ze langdurig te verhitten in glazen potten, die met een rubberen ring en een klembeugel waren afgesloten van de lucht. Voordeel van wecken was dat de smaak behouden bleef, anders dan bij het vroegere inzouten van groenten.

Een belangrijke vinding was omstreeks 1860 de mechanische koeling. Stoomschepen met koel- en (later) vriesinstallaties konden voortaan over grote afstand verse levensmiddelen vervoeren.

Fabrieksarbeidsters vullen omstreeks 1920 blikken in conservenfabriek ‘De Ster’ van de firma Wouterlood in Leiden.

Op de foto: Fabrieksarbeidsters vullen omstreeks 1920 blikken in conservenfabriek ‘De Ster’ van de firma Wouterlood in Leiden.

Eerste gedrukte kookboek

1510 - Thomas van der Noot te Brussel publiceert het eerste gedrukte kookboek in de Nederlandse taal, Een notabel boexcken van cockerijen. De recepten zijn voornamelijk van Franse oorsprong. Uit de periode ervoor zijn enige kookboeken in handschrift bewaard gebleven.

Relevante tijdvakken