Bewaren zonder koeling
Bij gebrek aan koelmogelijkheden werden levensmiddelen vroeger vaak gedroogd, gerookt, gezouten of ingelegd in zoet of zuur. Peulvruchten konden uitstekend worden gedroogd en dat gold ook voor appels, pruimen en rozijnen die vaak in allerlei gerechten werden meegestoofd.
Sinds circa 1400 werd haring op zee ‘gekaakt’, dat wil zeggen voor het grootste gedeelte van de ingewanden ontdaan en gezouten. Op de afbeelding is een provisiekelder in het poppenhuis van Petronella Dunois uit de 17de eeuwte zien. Het poppenhuis bevindt zich in het Rijksmuseum. |
Juni - Schuttersfeesten![]()
Op tal van plaatsen in het zuiden van Nederland kiezen schuttersverenigingen jaarlijks de nieuwe schutterskoning. Naast schietwedstrijden maakt ook het
vendelzwaaien deel uit van een echt schuttersfestijn. Op de foto de schutterskoning van 1979 van St. Sebastianus uit Kerkrade.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|