Meer zuivel

‘Kase-teylke’ van aardewerk uit de 17de eeuw. In dit soort schalen werden verse roomkaasjes gemaakt. Nadat de overtollige wei door de gaatjes in de wand was weggelopen, bleef in de kom de witte ‘wrongel’ achter.In de 16de eeuw werd vooral in Holland en Friesland de melkveeteelt aanzienlijk uitgebreid. Gevolg was dat er meer zuivelproducten op de markt kwamen – een goede vervanging voor het eiwitrijke vlees dat in deze periode door stijgende prijzen minder werd gegeten.

Een maaltijd met (rogge)brood en kaas, bij de boerenstand al langer gangbaar, werd populair. Men dronk melkproducten als wei en ‘suyp’ (karnemelk). Boter was duurder. Boeren en burgers besmeerden er het brood mee, maar alleen de rijken gebruikten roomboter ook in de keuken. De rest deed het met vet. Pap en brij bleven deel uitmaken van het menu.

Het verschil tussen arm en rijk zat vooral in de ingrediënten. Zo was zoete pap van tarwebloem een luxe, in tegenstelling tot karnemelkse pap met grutten.

Gedekte tafel met kaas en fruit, omstreeks 1615 geschilderd door Floris van Dijck.Op het schilderij een gedekte tafel met kaas en fruit, omstreeks 1615 geschilderd door Floris van Dijck.

ANWB-paddestoelen

1914 - Op initiatief van de ANWB wordt tussen Amsterdam en Arnhem een wandelroute van 150 km uitgezet. Ze wordt gemarkeerd door kleine, houten richtingwijzers. Omdat die vaak worden vernield of gestolen (goed brandhout), vervangt de bond ze al spoedig door stenen ‘paddestoelen’.

Relevante tijdvakken