Minder vlees en beleg
Bij de armen kwam in de 16de eeuw zelden vlees op tafel. De welgestelden daarentegen kenden allerlei variaties in vlees en gevogelte.
Volgens het kookboek De Verstandige Kock aten ze bijvoorbeeld gerechten als ‘kapoen (gecastreerde haan) gevuld met oesters’ of ‘klein gehakt kalfsvlees doorgeroerd met eieren, boter, fijn gesneden peterselie en kruidnagelen en overgoten met sap van oranjeappels’. Een typisch Nederlandse manier van vlees eten zagen buitenlanders in de herbergen: aan de zoldering hingen stukken vlees waarvan men plakjes sneed om beboterd brood te beleggen. Op het schilderij De poelier, een doek van Willem van Mieris uit 1733. |
vroege rotonde
1929 -
Werkgevers en werknemers in de bouw en metaalindustrie worden het eens over het aantal betaalde vakantiedagen: drie per jaar. De Grote Markt in Zwolle, eeuwenlang het domein van de voetganger, kreeg al in 1929 een rotonde voor het autoverkeer.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|