Het geheim van de hooikist

Omstreeks 1900 werd in de Nederlandse keuken de hooikist geïntroduceerd, een even eenvoudige als ingenieuze vinding voor het garen van voedsel zonder dat iemand er omkijken naar had.

Het ging om een simpele houten kist-met-deksel die gevuld was met hooi. In het midden was ruimte uitgespaard voor een pan. Gerechten met een lange gaartijd werden aan de kook gebracht en vervolgens warm in dekist geplaatst. Na een aantal uren was het voedsel door de broeiwarmte gaar geworden en konden gerechten als stamppot, rijstebrij en stoofvlees meteen worden geserveerd.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de hooikist in onbruik, om pas in de jaren zeventig een bescheiden renaissance te beleven. Nu niet wegens het gemak, maar omwille van de energiebesparing.

Demonstratie van een hooikist zoals ze niet moest worden gebruikt. Omdat het pannetje te klein is, gaat teveel warmte verloren en wordt het gerecht niet gaar.

Demonstratie van een hooikist zoals ze niet moest worden gebruikt. Omdat het pannetje te klein is, gaat teveel warmte verloren en wordt het gerecht niet gaar.

Zondag voor pasen - Palmpasen

In vroeger tijden werd op Palmpasen de kerk met takken versierd. Tegenwoordig is Palmpasen meer een wereldlijk feest. Kinderen lopen in optocht met palmstokken. De stokken zijn versierd met buxustakjes, bovenop staat een haantje gebakken van brooddeeg.

Relevante tijdvakken