Margarine als armeluisboter
In 1866 deed de Franse regering onderzoek naar een product dat goedkoper was dan boter, maar qua voedingswaarde gelijk.
In 1869 ontwikkelde Hippolyte Mège-Mouriès zo’n product door rundervet uit te smelten en te vermengen met magere melk. De eerste margarine smaakte en rook nog wat ranzig. De smaak verbeterde dankzij plantaardige vetten. Omstreeks 1930 kwam Blue Band steeds meer op tafel – zeker nadat de overheid, ter ondersteuning van de melkveeboeren, de fabrikant had verplicht zijn product te vermengen met 25 procent natuurboter. |
Dom van Utrecht
1350 -
De Dom van Utrecht heeft tot 1350 als enige kerk in de Nederlanden een adviserende bouwloods met een eigen stijltraditie. Ze blijft tot 1517 bestaan.
Het schip van de Dom blijft onvoltooid en stort in 1674 in tijdens een zware
storm.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|