Reuzel en gestampte muisjes

Een van de eerste verpakkingen voor fabrieksjam, een blikken emmertje.Rijke Nederlanders aten hun brood vroeger met kaas, een eitje of wat vis; wie het minder had belegde zijn boterham met kaas, spek of varkensgehakt. Arbeiders moesten het doen met spekvet, reuzel of stroop of belegden hun roggebrood met een sneetje wittebrood.

Blikverpakking met gestampte muisjes van P. de Ruijter uit het begin van de 20ste eeuw. De Baarnse bakker bedacht het nieuwe broodbeleg nadat twee freules geklaagd hadden over de gesuikerde anijskorrels waartegen hun gebit niet bestand was.Eind 19de eeuw kwam zoet broodbeleg in zwang. Omstreeks 1885 begon ‘De Betuwe’ in Tiel met het maken van jam. Jam werd vooral populair tijdens de EersteWereldoorlog, toen de kaasexport wegviel en veel fruit moest worden verwerkt. Na 1918 werd het zoeteassortiment uitgebreid, onder meer met vruchten- en chocoladehagel.

Bekend werden de gestampte muisjes van P. de Ruijter uit het begin van de 20ste eeuw. De Baarnse bakker bedacht het nieuwe broodbeleg nadat twee freules geklaagd hadden over de gesuikerde anijskorrels waartegen hun gebit niet bestand was.‘Flipje, het fruitbaasje van Tiel’, een bekend reclamefiguurtje van ‘De Betuwe’.

‘Flipje, het fruitbaasje van Tiel’, werd een bekend reclamefiguurtje van ‘De Betuwe’.

puriteinen in Leiden

1997 - Op Thanksgiving Day (27 november) opent de Amerikaanse ambassadeur K. Terry Dornbusch in Leiden het American Pilgrim Museum. het is gewijd aan de elf jaar die Engelse puriteinen begin 17de eeuw in Leiden doorbrachten alvorens naar Amerika te vertrekken. Een jaar later krijgt directeur Jeremy Bangs te horen dat hij het land moet verlaten omdat hij geen werkvergunning heeft. Onder druk van publieke opinie en tweede Kamer mag de Amerikaan blijven.

Relevante tijdvakken