Toetjes voor de zoetekauw
In de 19de eeuw kreeg de industrialisatie geleidelijk invloed op de voeding, onder meer door de komst van gelatine (1845) en maïzena (1862). De twee nieuwe bindmiddelen brachten zoete desserts, als pudding en custard, binnen het bereik van de gewone man.
Dergelijke toetjes waren lange tijd voorbehouden geweest aan Nederlanders met een keukenmeid die wist hoe ze een pudding moest maken zonder dat deze schiftte. Toen omstreeks 1900 de eerste puddingpoeders op de markt kwamen, werd het allemaal nog gemakkelijker. Omdat in dezelfde periode de suikerprijs daalde, werd pudding spoedig een populair nagerecht, zeker op zondag. Op de ene afbeelding reclame voor puddingpoeder van de Groningse fabriek van A.J.Polak, omstreeks 1910. De andere afbeelding is een advertentie van vóór de Tweede Wereldoorlog voor roomijs van ‘De Sierkan’ (opgericht in 1879). |
Juni - Schuttersfeesten
Op tal van plaatsen in het zuiden van Nederland kiezen schuttersverenigingen jaarlijks de nieuwe schutterskoning. Naast schietwedstrijden maakt ook het
vendelzwaaien deel uit van een echt schuttersfestijn. Op de foto de schutterskoning van 1979 van St. Sebastianus uit Kerkrade.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|