De slechtgemanierde Nederlander

Vrolijk gezelschap bij een herberg door Jan Steen uit 1663.In de 17de eeuw zagen de meeste Nederlanders (veel) eten en drinken, vooral buitenshuis, als een gezellig tijdverdrijf. In kroegen en taveernes werd met veel drank heel wat afgelachen en gediscussieerd; gildefeesten en feestdagen werden uitbundig gevierd met drinkgelagen, banketten en overvloedige maaltijden.

Buitenlandse bezoekers vonden de Nederlanders maar grof volk. Ze dronken onmatig veel tijdens het eten, rookten erbij en lieten zonder gêne boeren en winden –ook in de betere kringen.

Schransende mannen op een 17de eeuwse prent. Op de voorgrond zit een vrouw pannenkoeken te bakken.Het schilderij rechtsboven is getiteld Vrolijk gezelschap bij een herberg, in 1663 door Jan Steen gemaakt.

Op de zeventiende eeuwse prent hiernaast zijn schransende mannen te zien terwijl op de voorgrond een vrouw pannenkoeken zit te bakken.

spinnewiel

1338 - Eerste afbeelding van het 'spindelwiel' in een handschrift. Het is een variant op de spintol en het spinsteentje, maar nu voorzien van een wiel. Van het spinnewiel zoals wij het kennen, dateert de eerste afbeelding uit 1475/80. Waarschijnlijk is het al in de 14de eeuw gebruikt in Italië. In de eerste helft van de 16de eeuw voorziet een zekere Jürgen uit het Saksische Wattenbüttel het spinnewiel van een pedaal.

Relevante tijdvakken