Drinkgerei in soorten

Naast het middeleeuwse ‘waldglas’ – groenig en voorzien van noppen voor een goede grip – kwam in de 16de en 17de eeuw een nieuwe luxueuze glassoort uit Venetië in zwang. Ze was doorzichtig en kleurloos en werd cristallo genoemd. Al spoedig werd ook in Nederland glas à la façon de Venise gemaakt, onder meer hoge fluitglazen (rechts en geheel links). Fluitglazen waren niet alleen sierlijk, maar ook handig in het gebruik bij de lastige plooikragen uit die tijd. Naast het middeleeuwse ‘waldglas’ – groenig en voorzien van noppen voor een goede grip – kwam in de 16de en 17de eeuw een nieuwe luxueuze glassoort uit Venetië in zwang. Ze was doorzichtig en kleurloos en werd cristallo genoemd. Al spoedig werd ook in Nederland glas à la façon de Venise gemaakt, onder meer hoge fluitglazen (rechts en geheel links). Fluitglazen waren niet alleen sierlijk, maar ook handig in het gebruik bij de lastige plooikragen uit die tijd. Naast het middeleeuwse ‘waldglas’ – groenig en voorzien van noppen voor een goede grip – kwam in de 16de en 17de eeuw een nieuwe luxueuze glassoort uit Venetië in zwang. Ze was doorzichtig en kleurloos en werd cristallo genoemd.

Al spoedig werd ook in Nederland glas à la façon de Venise gemaakt, onder meer hoge fluitglazen (zie de afbeeldingen). Fluitglazen waren niet alleen sierlijk, maar ook handig in het gebruik bij de lastige plooikragen uit die tijd.

Vooral de elite schafte steeds vaker fraai drinkgerei aan. In de 18de eeuw werd de hoeveelheid pronkgoed zelfs duizelingwekkend. Veel alledaags drinkgerei was in de 17de eeuw van tin, ‘het zilver van de gewone man’. Daarnaast bleven ook aardewerk, steengoed en zelfs hout in gebruik. Delfts aardewerk werd populair als een goedkope vervanger van het kostbare oosterse porselein.

Tinnen wijnkan, detail uit Vrolijk gezelschap op een terras van Jan Steen (ca. 1673-1675).

Op de afbeelding een tinnen wijnkan, detail uit het schilderij Vrolijk gezelschap op een terras voor een herberg van Jan Steen (ca. 1663). De 17de-eeuwse tinnen wijnkan (onder) had een deksel en een lange, afsluitbare schenktuit. Omdat dit type veel voorkomt op schilderijen van Steen, wordt het wel ‘Jan Steenkan’ genoemd.

17de-eeuwse tinnen wijnkan met deksel en een lange, afsluitbare schenktuit. Omdat dit type veel voorkomt op schilderijen van Steen, wordt het wel ‘Jan Steenkan’ genoemd.

 


 

Bende van Doesburg

1723 - In Doesburg wordt een joodse bende opgerold. Een van de bendeleden wordt opgehangen; de anderen worden verbannen of opgesloten in een tuchthuis. In deze tijd werden de stukken bij een rechtszaak aan elkaar gehecht en opgeborgen in een linnen dossierzak.

Relevante tijdvakken