Burgerkookboek

De eerste kookboeken waren uitsluitend bedoeld voor de elite. In de 17de eeuw verschenen ook uitgaven voor de middenklasse. Een standaardwerk was De Verstandige Kock of Sorghvuldige Huyshoudster uit 1668.

Titelblad van De volmaakte Hollandse Keukenmeid uit 1746, een kookboek dat vele malen is herzien en herdrukt. Het bevatte oorspronkelijk acht hoofdstukken, van het ‘Afhakken van ’t vleesch in de Slacht-tyd’ tot de tafelschikking en regels voor het opdienen van gerechten. De uitgave was ook voorzien van plattegronden voor het plaatsen van de gerechten: pronkstuk van de maaltijd in het midden, vlees tegenover vlees, vis tegenover vis.Op de afbeelding rechts het titelblad van De volmaakte Hollandse Keukenmeid uit 1746, een kookboek dat vele malen is herzien en herdrukt. Het bevatte oorspronkelijk acht hoofdstukken, van het ‘Afhakken van ’t vleesch in de Slacht-tyd’ tot de tafelschikking en regels voor het opdienen van gerechten.

De uitgave was ook voorzien van plattegronden voor het plaatsen van de gerechten: pronkstuk van de maaltijd in het midden, vlees tegenover vlees, vis tegenover vis.

Op het schilderij hieronder de Keukenmeid bereidt in moten gesneden vissen, door Reynier Covijn, uit de tweede helft van de 17de eeuw.

 

 

 

Keukenmeid bereidt in moten gesneden vissen, door Reynier Covijn, tweede helft 17de eeuw.

dagdetentie

1988 - In Rotterdam begint een experiment met dagdetentie aan het einde van de straftijd. Overdag nemen de gevangenen deel aan trainingen in sociale vaardigheden en praktische handvaardigheid; ‘s avonds mogen ze naar huis. Het experiment slaagt. In 1995 zijn er al zes centra voor dagdetentie.

Relevante tijdvakken