Etiquette aan tafel
In de 18de eeuw veranderde in de Republiek de tafeletiquette, vooral bij de welgestelden. De ‘Hollandse’ manieren maakten plaats voor de ‘hoofse’of ‘hoflyke’ zoals die in Frankrijk golden.
Zo diende het eten met de vork van het bord te worden genomen en mocht een afgelikte lepel niet in de opdienschotel worden gestoken. De lepel kreeg ook een andere vorm. De korte ronde steel, die altijd in de vuist was geklemd, werd lang en plat en diende voortaan tussen duim en wijsvinger te worden gehouden; de ronde schep kreeg een ovalen vorm. Op de moralistische prent de uitleg van het servet uit Leerzaam Huisraad van Jan Luiken uit 1711. Het werk bevat een aantal huiselijke taferelen, als uitgangspunt voor een correct maatschappelijk gedrag. |
Zuid-Molukse staat
1999 -
De regering-in-ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) houdt niet langer onverdeeld vast aan de in 1950 geproclameerde Zuid-Molukse staat.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|