Uitbreiding van het tafelgerei
In de 17de eeuw begon de tafel van aanzien te veranderen. Geleidelijk verdween de gewoonte met z’n allen uit één schotel te eten en schepte ieder zijn portie op een rond bord van aardewerk, tin en – in rijke huishoudens – porselein of zelfs zilver.
Tegen het einde van de eeuw kreeg elke gast zijn eigen soepkom en drinkglas. Het tafelbestek werd uitgebreid met opscheplepels en vorken, eerst bij de elite en vanaf het begin van de 18de eeuw ook bij de burgers. Rijke lieden kochten in de 18de eeuw een servies van porselein. Op de afbeelding links een detail van een prent uit de Almanak voor de huishouding, keuken en de gezondheid uit 1813. De eters gebruiken tijdens een eenvoudig middagmaal een vork. Eten met mes en vork vond overigens pas echt ingang aan het einde van de 19de eeuw. Op de afbeelding hieronder is een botervloot te zien. Omstreeks 1730 verscheen voor gebruik aan tafel de botervloot met deksel. Dit exemplaar uit ca. 1750 is van faience (aardewerk) en lijkt naar vorm op de houten kuipen waarin boter werd bewaard. |
verharde weg
1665 -
Constantijn Huygens stelt voor tussen Den Haag en Scheveningen een
verharde weg aan te leggen. Na 10 jaar aandringen wordt zijn plan
uitgevoerd.
Eten en drinkenGerelateerde artikelen
Zelfde periode
Relevante tijdvakken |
|