De internationale keuken

Advertentie voor het Indische restaurant ‘Waroong Djawa’ in Den Haag, dat in 1940 al drie vestigingen had.De eerste buitenlandse keuken die in Nederland populair werd was de Indonesische, uiteraard wegens de vele oud-Indiëgangers. In Den Haag had het Indische restaurant ‘Waroong Djawa’ in 1940 al drie vestigingen.

Ook de goedkope ‘Chinees’wist zich al vóór de Tweede Wereldoorlog een plaats te veroveren. Sinds de jaren zestig is de belangstelling voor de internationale keuken nog verder toegenomen.

Uithangborden van Surinaamse toko’s aan de Amsterdamse Albert Cuypstraat in 1990.Steeds meer Nederlanders gingen met vakantie naar het buitenland en maakten kennis met andere smaken. Daarnaast brachten gastarbeiders en vluchtelingen hun eigen keuken mee.


het colbert

1870 - Het colbert, een pandloos mannenjasje, is ontstaan omstreeks 1870. Het woord klinkt Frans dat was ook de bedoeling maar is in Nederland ontstaan. De uitheemse naam voor het kledingstuk is geleend van J.-B. Colbert, minister onder koning Lodewijk XIV. Het jasje heeft in de loop van de jaren allerlei subtiele wijzigingen ondergaan. Dit ‘één-rij colbert op twee knoopen’ dateert uit 1915.

Relevante tijdvakken