Junkfood en graasgedrag

Kraampjes voor de verkoop van wafels, oliebollen, pannenkoeken, frites, vis en ijs bestonden al langer. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog begon een wildgroei van snackgelegenheden. De eerste automatieken verschenen omstreeks 1950.

Vooral in de laatste decennia van de 20ste eeuw eet de Nederlander vaak tussen de maaltijden door: even een frikadel of kroket ‘uit de muur’ trekken; een snel bezoek aan de snackbar voor een greep uit het assortiment ‘junkfood’; bij de televisie thuis een ‘tv-boutje’ wegwerken. In de voedselindustrie wordt gesproken over ‘graasgedrag’ waarop wordt ingespeeld met chips, drop, allerlei repen, knabbels en een rijk assortiment aan frisdranken.

De rijdende friteskraam van L. Pooters in ’s-Hertogenbosch met ernaast een ijscokarretje, op een foto uit 1939.

Op de afbeelding de rijdende friteskraam van L.Pooters in ’s-Hertogenbosch met ernaast een ijscokarretje, op een foto uit 1939.

structuralisme

1957 - Ontstaan van het Structuralisme. Deze architectonische stroming houdt zich bezig met de relatie tussen het openbare en het private doomein en gaat uit van repeterende modulen die verwerkt worden tot een heldere structuur - een methode die zeer geschikt is voor de toepassing van prefab-elementen. Bekende architecten van deze stroming: Aldo van Eyck (Burgerweeshuis Amsterdam, 1957-1960) en Herman Herzberger (Hoofdkantoor Centraal Beheer Apeldoorn, 1968-1972).

Relevante tijdvakken