Voedsel en gezondheid

In de jaren zestig nam de welvaart toe. Vlees, eeuwenlang een luxe die de meesten zich sporadisch konden veroorloven, verscheen vaker dan ooit op tafel;supermarktkarretjes werden volgeladen met frisdrank, snoepgoed en zoutjes.

De Franse dieetgoeroe Michel Montignac reageert tijdens een persconferentie in 1998 op de kritiek op zijn populaire afslankmethode.Die toegenomen consumptie bleek een keerzijde te hebben: hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Corpulentie, vroeger teken van welvaart, raakte die status kwijt en moest koste wat kost worden voorkomen.

Weightwatchers, duizend - en - één dieetmethoden, joggen – van alles werd verzonnen om toch maar slank en gezond te blijven.

Op de foto: de Franse dieetgoeroe Michel Montignac reageert tijdens een persconferentie in 1998 op de kritiek op zijn populaire afslankmethode.

forensenverkeer

1874 - De Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) opent de spoorlijn Amsterdam-Hilversum-Utrecht. Zeven jaar later zijn Laren, Blaricum en Huizen vanuit Amsterdam per stoomtram te bereiken. Trein en tram maken het mogelijk in het Gooi te wonen en in Amsterdam te werken. Ook elders doet dit forensenverkeer zijn intrede en wordt het platteland verlost uit zijn isolement.

Relevante tijdvakken