Historische herdenkingsfeesten

Eén april in Brielle...
[klik voor vergroting]
Eén april, Alva verliest zijn Bril, roepen de kinderen op het eiland Voorne tijdens het jaarlijkse feest van Brielle (Bril).

Op die dag herdenkt de bevolking van deze Zuidhollandse stad de overwinning uit 1572 van de Watergeuzen op de Spaanse overheersers (foto).

Ook andere steden kennen dit soort bevrijdingsfeesten. De meeste daarvan vonden hun oorsprong in de Tachtigjarige Oorlog. Voor het overige is Nederland niet rijk aan historische herdenkingsfeesten.

Er is slechts één nationale feestdag, als op 5 mei de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 wordt gevierd. En zelfs met die ene dag heeft het meer dan veertig jaar geduurd voor de Nederlanders het er over eens waren dat het bevrijdingsfeest jaarlijks moest worden gevierd.

Inmiddels is de 5 mei-viering uitgegroeid tot een dag van nationaal protest tegen racisme en onderdrukking. Een feestelijke dag waarop we vrijheid en verdraagzaamheid proberen uit te dragen.

baksteen

1941 - In museum Boymans te Rotterdam wordt de tentoonstelling Nederland bouwt in baksteen geopend. Baksteen is in Nederland nog steeds populair, ondanks de opkomst van beton als bouwmateriaal. Hiernaast het raadhuis van Hilversum; een strak geheel van geordende bouwblokken met horizontale en verticale accenten. Architect W.M. Dudok liet voor het gebouw, uit 1927-1931, extra lange, licht okerkleurige bakstenen bakken.

Relevante tijdvakken