Palmpasen

Bij de intocht van Jezus in Jeruzalem vereerden omstanders hem met palmtakken. Deze intocht werd later nagebootst met de palmpaasoptocht.
Palmpasen: kinderen lopen in optocht met versierde stokken.
[klik voor vergroting]
Kinderen liepen in optocht met versierde stokken. Daaraan hingen vlaggetjes, eieren, appels en slingers. Bovenop de stok geprikt zat een haantje van brood.

Na afloop was het de bedoeling dat de stokken werden weggegeven aan arme of zieke kinderen. De foto rechtsboven werd in 1930 in Amsterdam gemaakt.

Er is nog een oud katholiek gebruik om op Palmzondag gewijde buxus-takjes van de kerk mee naar huis te nemen en achter het kruisbeeld of wijwaterbakje te steken. Het palmtakje van het vorig jaar wordt die dag in de kachel verbrand. Zo’n palmtakje moet bescherming geven aan het huis en zijn bewoners, vooral tegen onweer en blikseminslag.

confectiemagazijn

1870 - Reclameplaat voor de firma M. Cahen in Leiden, een van de vele confectiemagazijnen die in de tweede helft van de 19de eeuw als paddestoelen uit de grond schoten. Nieuw was dat men er kant en klare kledingstukken kon kopen.

Relevante tijdvakken