Het feest van het licht

Kerstmis is het feest van het licht. De geboortedag van Christus groeide de afgelopen eeuwen uit tot de belangrijkste feestdag van het jaar.
Het oudste kerststalletje van ons land uit circa 1500.
[klik voor vergroting]
De oorsprong van Kerst ligt (waarschijnlijk) in het oude Germaans Joelfeest dat op de kortste en donkerste dag van het jaar werd gevierd en door de kerk werd vervangen door het christelijke Kerstmis.

De middeleeuwers vierden het feest vooral in de kerk, waarbij de schapen, de os en de ezel de kerk werden binnengebracht. Ook Maria, het kindje Jezus, Jozef, de herders en de wijzen uit het Oosten waren in levenden lijve in de kerststal in de kerk te aanschouwen.

In de 19de eeuw deed de kerstboom in de Nederlandse huiskamers zijn intrede. Kerstmis is in onze tijd vooral het feest van warmte en gezelligheid. De laatste jaren geven we elkaar steeds vaker cadeautjes, een traditie die uit Amerika is overgewaaid.

De middenstand heeft de komst van de kerstman inmiddels met instemming begroet. Op de foto rechtsboven het oudste kerststalletje van ons land uit circa 1500. Op de onderstaande foto's een Heilsoldate uit 1907 en een Zeeuwse huisvrouw die in 1949 de kerstbout aanbraadt.

Lees meer en bekijk Polygoonjournaals over de viering van Kerst op de website van het Instituut voor Beeld en Geluid

Een Heilsoldate uit 1907.
[klik voor vergroting]
Een Zeeuwse huisvrouw die in 1949 de kerstbout aanbraadt.
[klik voor vergroting]

familie Keldermans

Het Mechelse geslacht Keldermans maakt naam als aannemer, steenhandelaar en bouwmeester. Antonis Keldermans en zijn zoon Rombout maken kort na 1500 het ontwerp voor toren, topgevels en vleeshal van het stadhuis van Middelburg. Ze werken in laatgotische stijl.

Relevante tijdvakken