Koninginnedag

De geboorte en doop van een prinsje of prinsesje was steeds aanleiding voor grootse festiviteiten. Bij de bekendmaking van de zwangerschap van koningin Wilhelmina in 1908 barstte in de Tweede Kamer een groot gejuich los.
De koninklijke familie verscheen in de geïllustreerde weekbladen en er kwam een stroom boeken, souvenirborden, herdenkingsbekers en ansichtkaarten in omloop.
[klik voor vergroting]
Toen op 30 april 1909 de geboorte van Juliana werd bekendgemaakt, was Nederland uitgelaten.

De koninklijke familie verscheen in de geïllustreerde weekbladen en er kwam een stroom boeken, souvenirborden, herdenkingsbekers en ansichtkaarten in omloop. Ook al heeft Beatrix het koninginneschap al sinds 1980 van haar moeder overgenomen, nog altijd wordt Koinginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van Juliana.

Maar ook de geboorte van Beatrix in 1938 werd groots gevierd, evenals die van Willem Alexander in 1967 en bij die van zijn dochters Amalia en Alexia in 2003 en 2005 was het al niet anders.

Op de onderste foto wordt een extra editie van het Utrechts Nieuwsblad verspreid onder belangstellenden voor het Academisch Ziekenhuis in Utrecht op 27 april 1967.

Lees meer en bekijk Polygoonfilmpjes over vorstelijke geboortes en doopfeesten op de website van het Instituut voor Beeld en Geluid.

Toen op 30 april 1909 de geboorte van Juliana werd bekendgemaakt, was Nederland uitgelaten.
[klik voor vergroting]
Een extra editie van het Utrechts Nieuwsblad wordt verspreid onder belangstellenden voor het Academisch Ziekenhuis in Utrecht op 27 april 1967.
[klik voor vergroting]

rolwerk uit de renaissance

1565 - Hans Vredeman de Vries uit Leeuwarden publiceert Grottesco: in diversche manieren, met afbeeldingen van renaissancistische ornamenten. Een populair ornament van de Hollandse Renaissance is ‘rolwerk’: omkrullende banden, die uitgezaagd lijken te zijn en met spijkers lijken daaraan vast te zitten. Een mooi voorbeeld daarvan is deze gevelsteen uit 1608.

Relevante tijdvakken