De bisschop van Myra

Ongeveer 270 jaar na Christus moet de kleine Nicolaas in het havenplaatsje Patara in Klein- Azië zijn geboren. Hij werd tot priester gewijd en later tot bisschop van Myra.
Een andere legende is die van een herbergier die drie schooljongens vermoordde om hun geld en ze vervolgens in stukken gesneden in een kuip stopte. Sint-Nicolaas zag kans ze weer tot leven te wekken.
[klik voor vergroting]
Als Sint-Nicolaas groeide hij uit tot de beschermheilige van handelaars en zeevaarders. Vandaar die boot.

De bisschop zou drie meisjes hebben beschermd, die bij gebrek aan een bruidsschat, gedoemd waren met prostitutie aan de kost te komen. Nicolaas gooide ‘s nachts drie beurzen met geld naar binnen, zodat ze fatsoenlijk konden trouwen.

In een latere versie komt het geld in de schoenen van de meisjes terecht. De speculaaspoppen (speculaasvrijers) en suikerharten zijn op dit verhaal terug te voeren.

Een andere legende is die van een herbergier die drie schooljongens vermoordde om hun geld en ze vervolgens in stukken gesneden in een kuip stopte. Sint-Nicolaas zag kans ze weer tot leven te wekken, zoals op de gravure hiernaast te zien is.

eigen media

1893 - In 1893 verschijnt in Scheveningen de ‘Deutsche Wochenzeitung in den Niederlanden’. Ook Belgische vluchtelingen in Nederland hebben tussen 1915 en 1918 hun eigen kranten en periodieken, zoals het Belgisch Dagblad en De Vlaamsche Stem.