Woningen van de lopende band

In de loop van de jaren zestig werd op grote schaal systeembouw en prefabricage (het van tevoren fabriceren van bouwelementen) ingevoerd. Door deze technieken kon de productie van woningen enorm stijgen.
Burgemeester Van Hall slaat op 13 december 1966 de eerste paal voor de bouw van de flats in de Bijlmermeer.
[klik voor vergroting]
Werden er in 1963 nog zo'n 80.000 woningen gebouwd, in 1967 was dit aantal opgelopen tot 125.000.

Meer dan ooit raakten architecten en stedenbouwkundigen in de ban van het planmatig bouwen. Amsterdam liep daarbij voorop.

Op de foto slaat burgemeester Van Hall op 13 december 1966 de eerste paal voor de bouw van de flats in de Bijlmermeer. Wonen en verkeer werden hier strikt gescheiden.

Dat de architecten en bestuurders zich bij het samenstellen van hun plannen te weinig rekenschap hadden gegeven van de nadelen van dit soort wijken zou juist in die zelfde Bijlmer het sterkst tot uiting komen.

Wonen en verkeer werden in de Bijlmermeer strikt gescheiden.
[klik voor vergroting]

volkstelling

1910 - Uit een volkstelling blijkt dat in Nederland 2.600 buitenlandse dienstmeisjes werkzaam zijn, de meesten afkomstig uit Duitsland. In de jaren twintig en dertig loopt hun aantal snel op. In 1920 telt Nederland 9100 (voornamelijk) Duitse dienstbodes, in 1930 ruim 30.000. Een groot aantal van hen trouwt met een Nederlander. In de Tweede Wereldoorlog blijken sommigen van hen een belangrijke informatiebron voor de Duitse bezetter.

Relevante tijdvakken