Creatief met hoofdtooi

In de 12de en 13de eeuw vlochten jongedames het haar in vlechten; gehuwde vrouwen bedekten het met een sluier.
Op haar graftombe draagt Margaretha van Brabant een gorgerette, gecombineerd met een stijve ring van stof rondom het hoofd.
[klik voor vergroting]
Ze gaven hun kaaklijn een fraaier aanzien met een barbette - een doek onder de kin die op het hoofd werd vastgespeld - of droegen een hoogopgetrokken gorgerette. Op haar graftombe in de Munsterkerk in Roermond draagt Margaretha van Brabant (1195-1231) zo’n gorgerette, gecombineerd met een stijve ring van stof rondom het hoofd (zie foto rechts).

Bij mannen werd omstreeks 1270 de kaproen populair, een capuchon die uitliep in een punt, de ‘lierepijp’. In de 15de eeuw werd de steeds langere lierepijp als een tulband om het hoofd gewonden.

Op het onderstaande schilderij draagt Filips de Goede (1396-1467) zo’n tulbandvorm, die bourrelet werd genoemd.

De boer droeg doorgaans een bourrelet met afhangende lap. Verder beschermden de boeren het hoofd met strohoeden, mutsen of lappen. De boerin droeg een eenvoudige doek, met over het hoofd een band.

Dames van stand droegen in de 14de en 15de eeuw ingewikkelde hoofdtooien met sluiers van fijn linnen en vernuftige constructies van stof en metaaldraad.

Op de schilderij (helemaal onder) draagt Jacoba van Beieren (1401-1436) het gevlochten haar in twee horentjes aan weerszijden van het hoofd.

Meer info:
Meer lezen over het praalgraf van Margaretha van Brabant en haar man in de Munsterkerk in Roermond op www.stchristoffelroermond.nl

Filips de Goede draagt een tulbandvorm, die bourrelet werd genoemd.
[klik voor vergroting]
Jacoba van Beieren (1401-1436) droeg het gevlochten haar in twee horentjes aan weerszijden van het hoofd.
[klik voor vergroting]

congres in Zwitserland

1928 - Ontstaan van Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM) tijdens een internationale bijeenkomst van voornamelijk architecten op een kasteel in het Zwitserse La Sarraz. Initiatiefneemster Hélene de Mandrot wil architecten uit verschillende landen met elkaar laten discussiëren over stedenbouw, standaardisatie van de bouw en de invloed van de techniek. Uit Nederland zijn Berlage, Rietveld en Mart Stam aanwezig.