Kleurige huisjakjes

In het derde kwart van de 17de eeuw werd bij burgervrouwen het korte huisjakje populair; het was warm en kleurig. Op schilderijen uit die tijd komt het vooral voor in roze, rood, groen, geel en paarsbruin.
Kleur verdrong in deze periode het zwart. Jan Steen getuigde ervan op het schilderij Het toilet, waarop een jonge vrouw in zon jakje vr het slapen gaan haar kousen uittrekt.
[klik voor vergroting]
Kleur verdrong in deze periode het zwart. Jan Steen (1626-1679) getuigde ervan op het schilderij Het toilet, waarop een jonge vrouw in zo’n jakje vr het slapen gaan haar kousen uittrekt.

Quirijn Brekelenkam schilderde in 1661 De kleermakerswerkplaats. Een vrouw is in een met bont afgezet jak naar de werkplaats gekomen en bespreekt met de kleersnijder de kleding van haar man. De knechten zitten in kleermakerszit op de naaitafel.

Quirijn Brekelenkam schilderde in 1661 De kleermakerswerkplaats. Een vrouw is in een met bont afgezet jak naar de werkplaats gekomen en bespreekt met de kleersnijder de kleding van haar man.
[klik voor vergroting]

jeugdbende

1760 - In Deventer wordt een jeugdbende opgerold. De jongeren, onder wie Kielepik, Spekpeter, Zwarte Krent, Smeermond, Jan Gort en De Knuppel, krijgen drie tot zes jaar tuchthuisstraf. Ze zijn schuldig bevonden aan diefstal, vooral van kleding en lood.

Relevante tijdvakken