Modieuze heren in 'rhingrave' en 'japonse rok'

Omstreeks het midden van de 17de eeuw droegen modieuze heren een wonderlijk kostuum. Onder de mouwen van het wambuis, dat kort was als een kinderjakje, kwamen wijde hemdsmouwen tevoorschijn.
Op het schilderij een heer in rhingrave, omstreeks 1660 geschilderd door Gerard Terborch.
[klik voor vergroting]
De wijde broek, de zogenoemde rhingrave, was een soort broekrok die tot op de knieën viel. Er waren meters stof in verwerkt. De Engelsman Pepys vertelt in zijn dagboek (1660-1669) hoe een vriend van hem een dag lang in zo’n kledingstuk rondliep zonder te merken dat hij met twee benen in één broekspijp stak!

Een overvloed aan linten aan weerszijden van de broek, schoenen met grote strikken, en brede afhangende stroken van kant (canons) aan de overkousen completeerden het kostuum.

Op het schilderij een heer in rhingrave, omstreeks 1660 geschilderd door Gerard Terborch. Sits, een met bloemmotieven beschilderde katoenen stof die de VOC meebracht uit Indië, werd aan het einde van de 17de eeuw gebruikt door de hogere standen voor de informele kleding die ze in huis droegen.

Bij de heren was vooral de ‘Japonse rok’ geliefd, een soort kamerjas. Het exemplaar op de foto dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Bij de heren was vooral de ‘Japonse rok’ geliefd, een soort kamerjas. Het exemplaar op de foto dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
[klik voor vergroting]

katholieke jongensscholen

1870 - In Haarlem wordt de eerste katholieke jongensschool geopend. Op de begane grond zitten de burgerjongens van gegoeden huize, van wie de ouders het volledige schoolgeld kunnen betalen. Op de eerste verdieping, via een aparte ingang bereikbaar, krijgen de tussenjongens les: kinderen van minder vermogende ouders die een lager schoolgeld betalen. Op zolder, via een achterdeur te bereiken, hokken in twee lokalen zo'n 180 kinderen van arme ouders. Zij krijgen gratis onderwijs. Op de foto het katholieke jongensinternaat Sint-Louis te Oudenbosch, in 1840 opgericht door de priester Willem Hellemans.

Relevante tijdvakken