Elegante heren in de 18de eeuw

In de 18de eeuw werd de mode door de bank genomen vrouwelijker. Vrouwen droegen ingewikkelde creaties; de mannenmode werd eenvoudiger en minder macho.
In 1740 maakte Cornelis Troost een pastel van een mannenavond in een herenhuis.
[klik voor vergroting]
De pof in mouw en broek verdween; hetzelfde gebeurde met hoge laarzen. De wijde rhingrave was verleden tijd geworden. Mannen droegen een effen, halflange jas met strakke mouwen, waarvan hooguit de omslagen nog wijd waren. Het vest daaronder was soms nog wel geborduurd.

Om de herendijen spande inmiddels een kniebroek met voorklep die alleen om de billen nog ruim zat. Een jabot en kant langs de hemdsmouwen gaven het geheel iets zwierigs.

Het driedelige kostuum (halflange jas, nauwe kniebroek en vest) was al in de 17de eeuw ontstaan in Engeland, maar drong pas in de 18de eeuw via Frankrijk door op het Europese vasteland. Het is nog steeds de basis van het traditionele mannenkostuum in het Westen.

In 1740 maakte Cornelis Troost een pastel van een mannenavond in een herenhuis.

Baltische vluchtelingen

1946 - VN-medewerker M. Rutten pleit voor de komst naar Nederland, als dienstbode, van Baltische meisjes uit de vluchtelingenkampen in Duitsland. In 1947 worden 50 meisjes uit de Oostzeelanden tewerkgesteld in twee Amsterdamse ziekenhuizen; in 1950 worden in Nederland 200 bejaarde Baltische vluchtelingen toegelaten.

Relevante tijdvakken