Sits voor iedereen

In de Gouden Eeuw was het exotische en met bloemen beschilderde sits nog voorbehouden aan de welgestelde burgerij. Die liet er onder meer Japonse rokken en damesjakken van maken.
Op de afbeelding een Friese haardpop uit 1765-1770. Ze stelt een dienstbode voor, met een schort van sits.
[klik voor vergroting]
Pas in de 18de eeuw werd sits voor iedereen bereikbaar. Vooral in de noordelijke kuststreken en langs de Zuiderzee was het materiaal populair. Omstreeks 1770 waren er sitsen in vele kwaliteiten te koop; van het echte beschilderde sits uit de Oost, tot katoentjes die in Europa werden bedrukt en een stuk goedkoper waren.

Tegen het eind van de eeuw was de stof alledaags geworden. Het bonte katoen raakte zelfs uit de gratie, omdat de nieuwe mode eenvoud en witte stoffen voorschreef. Alleen in de streekdracht kon het sits zich handhaven, zoals in de zondagse wentke (een jas voor vrouwen) uit Hindeloopen.

In Bunschoten-Spakenburg worden nog steeds sitsmotieven geschilderd. Op de afbeelding een Friese haardpop uit 1765-1770. Ze stelt een dienstbode voor, met een schort van sits.

toename specialisten

1965 - Het aantal medische specialisten nadert het aantal huisartsen. In 1900 was de verhouding huisartsen / specialisten 2.115 op 136; nu is dat ongeveer 16 op 1.

In 1980 slaat de balans door in het voordeel van de specialisten. Tegenover 5.556 huisartsen staan inmiddels 9.332 specialisten.

Relevante tijdvakken