Korte rokken in de jaren twintig

Geen meisje uit 1900 had kunnen dromen dat haar leeftijdgenootjes van twintig jaar later korte hemdjurkjes zouden dragen. Coco Chanel (1883-1971) haakte in op de vraag naar functionele en geëmancipeerde kleding die tijdens de Eerste Wereldoorlog was ontstaan.
Op de foto prinses Juliana, in september 1928 met andere studentes gefotografeerd in Leiden: korte rok en een pothoedje.
[klik voor vergroting]
Ze ontwierp enkelvrije rokken, introduceerde de matrozenbloes en zette de toon met semi-korte jurkjes, zonder taille en met platte boezem. Er werden vleeskleurige kousen bij gedragen.

De eenvoudige uitvoering van de Chaneljurk was een plezierige bijkomstigheid voor minder draagkrachtige vrouwen. De redactie van De Tijd schreef in 1927 in de rubriek 'De vrouw en haar huis': (...) je kent ze niet meer terug, de meisjes uit den arbeidenden stand, wanneer zij gekleed uitgaan. Oppervlakkig beschouwd bestaat er geen verschil meer tusschen de vrouwen en dochters van den beter gesitueerde en van den arbeider (...).

Op de foto prinses Juliana, in september 1928 met andere studentes gefotografeerd in Leiden: korte rok en een pothoedje.

wet kleuteronderwijs

1956 - Met de invoering van de Wet op het Kleuteronderwijs wordt dit type onderwijs voor het eerst wettelijk geregeld. Kleuterleidsters moeten voortaan aan hoge eisen voldoen. Er komt een driejarige dagopleiding, alleen toegankelijk voor meisjes die minimaal een MULO-diploma hebben. In 1985 zullen kleuterscholen en lagere scholen worden samengevoegd tot basisscholen. De opleiding van leerkrachten aan deze scholen komt in handen van de PABO’s.