Badmode zonder (veel) bloot

In het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) droegen badende vrouwen een meerdelig badkostuum. Het bestond uit een matrozenbloes of een wijde tuniek met ceintuur en een pantalon tot de kuit.
Op de foto, uit ongeveer 1919, de familie Toonder op het strand van Scheveningen, de jongetjes gekleed in matrozenpakjes.
[klik voor vergroting]
Omstreeks 1900 waren ook hansopjes te koop: eendelige badkostuums met ceintuur. Ze waren van dik materiaal flanel, wollen serge of tricot om onbescheiden (mannen)blikken geen kans te geven.

Wit was uit den boze; dat scheen onbetamelijk door! Liever koos men voor streepjes en voor blauw, de kleur van de zee en de heersende matrozenmode.

Omstreeks 1908 kwam onder invloed van de Franse ontwerper Paul Poiret (1879-1944) het nauwsluitend badpak van katoenen tricot in de mode. In dezelfde tijd werd het vrouwenzwemmen erkend als wedstrijdsport. Tussen badpakken voor mannen en vrouwen bestond overigens nog weinig verschil.

Op de foto, uit ongeveer 1919, de familie Toonder op het strand van Scheveningen, de jongetjes gekleed in matrozenpakjes. Staande Jan en de meid Rita; zittend moeder, Marten Toonder (de geestelijk vader van Tom Poes) en zijn neefje Fokko.

4 mei - Dodenherdenking

1945 - Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Op de foto koningin Juliana en prins Bernard tijdens de dodenherdenking bij het monument op de Dam in Amsterdam.