Sportkleding

Een affiche uit circa 1905, van de ‘Eerste Rotterdamsche Banden- en Rijwielfabriek Aeolus’, laat iets zien van de sportkleding uit deze periode.
De vrouw op het affiche draagt de dagelijkse kleding van de geëmancipeerde dame van omstreeks 1900: een eenvoudige rok met overhemdbloes.
[klik voor vergroting]
De man is in fietstenue, met knickerbocker en kniekousen; de vrouw draagt, op het strohoedje na, geen echte sportkledij.

Toch bestonden sinds het einde van de 19de eeuw ook voor vrouwen al fietsbroeken. Ze werden bloomers genoemd, naar de Amerikaanse Amelia Bloomer (1818-1894). Zij was in 1851 op de Wereldtentoonstelling te Londen verschenen in een rok tot op de knie en daaronder een broek; daar werd ze overigens weggehoond. Wel werd de pofbroek uit die tijd naar Amelia vernoemd: Bloomers. Toen er rond 1890 een fietsbroek voor vrouwen kwam, werd deze ook Bloomers genoemd.

De vrouw op het affiche draagt de dagelijkse kleding van de geëmancipeerde dame van omstreeks 1900: een eenvoudige rok met overhemdbloes. Tot in de jaren twintig bleef deze combinatie de overheersende dracht voor de gewone vrouw.

hygiëne

1863 - De Amsterdamse arts S. Coronel doet onderzoek naar de hygiënische toestanden op bewaarscholen. Hij ontdekt in kelders en op zolders verscheidene schooltjes met soms wel honderd kinderen. Verscheidene keren moet hij vluchten omdat hij de stank niet langer kan verdragen. Op de foto een arbeiderskrot in de Amsterdamse Jordaan in 1896.