Op-art en Pop-art in de mode

In de jaren zestig lieten sommige modeontwerpers zich inspireren door de kunstrichtingen op-art en pop-art.
De eerste (optical art) maakte gebruik van geometrische motieven in kleur of in zwart-wit om een optisch bewegingseffect te bereiken. Bij het jurkje gebeurt dat met horizontale strepen.
[klik voor vergroting]
De eerste (optical art) (1950-1972) maakte gebruik van geometrische motieven in kleur of in zwart-wit om een optisch bewegingseffect te bereiken. Beweging stond centraal en het effect werkte direct op het oog. Bij het jurkje boven gebeurt dat met horizontale strepen.

In de pop-art (van popular art) ontstond halverwege de jaren vijftig in zowel Groot Brittannië als de Verenigde Staten. Dit gebeurde weliswaar tegelijkertijd, maar onafhankelijk van elkaar. In hun werk pasten kunstenaars als Andy Warhol (1928-1987 VS) en Richard Hamilton (1922 GB) alledaagse gebruiksvoorwerpen en elementen uit de massamedia als televisie, reclame, tijdschriften en kranten toe. Ook die stijl kreeg een neerslag in de mode.

eerste kookschool

1887 - In Den Haag wordt de eerste kookschool van Nederland geopend. Ze is bestemd voor huisvrouwen en dienstboden. Aanleiding tot de oprichting is een onderzoek waaruit blijkt dat het met de voedingsgewoonten van de arbeiders treurig is gesteld.

Relevante tijdvakken