Uniseks met kind en knuffel

Onder de jongere generatie was het halverwege de jaren zestig al normaal geworden dat ook vrouwen in het dagelijkse leven een lange broek droegen in plaats van jurk of rok. De (vroege) Beatles en de Rolling Stones luidden vervolgens de lange haardracht voor mannen in.
Toch nam de nieuwe mode soms de schilderachtigste vormen aan, vooral onder hippies. Een mooi voorbeeld is dit jonge gezin, in 1975 gefotografeerd in de Amsterdamse Leidsestraat.
[klik voor vergroting]
In uiterlijk groeiden de twee seksen snel naar elkaar toe. In 1967 werd de uniseks geïntroduceerd, een mode waarin het onderscheid tussen man en vrouw verdwenen leek. De oudere generatie had het maar moeilijk met deze weinig romantische gelijkschakeling.

Toch nam de nieuwe mode soms de schilderachtigste vormen aan, vooral onder hippies. Een mooi voorbeeld is dit jonge gezin, in 1975 gefotografeerd in de Amsterdamse Leidsestraat. Links de moeder, met kind op de arm; rechts de jeugdige vader met in een draagtas het knuffeldier van de peuter. Beiden dragen het haar lang en lopen op schoenen met hoge plateauzolen.

Leidse drapiers

Leiden telt in deze eeuw honderden drapiers: textielondernemers die lakense stoffen laten maken en ze vervolgens verhandelen.

Relevante tijdvakken