De stropdas

De stropdas ontstond in de 18de eeuw als halsdoek. Hij kreeg zijn huidige vorm in de jaren zestig van de 19de eeuw.
In 1965 konden lezers van het muziekblad Hitweek twee brede, oogverblindende dassen bestellen die ge´nspireerd waren op de kunststromingen op-art en pop-art.
[klik voor vergroting]
Het attribuut, in al zijn bescheidenheid misschien wel het opvallendste kledingstuk voor mannen uit de 20ste eeuw, is nu eens breed, dan weer smal als een veter. Vaak is hij geassocieerd met beschaafd of, omgekeerd, met ‘burgerlijk’.

In 1965 konden lezers van het muziekblad Hitweek twee brede, oogverblindende dassen bestellen die geïnspireerd waren op de kunststromingen op-art en pop-art.

Prins Claus (1926-2002) moet de stropdas letterlijk als een strop gevoeld hebben. Bij de uitreiking van de prijzen door het naar hem vernoemde Prins Clausfonds voor Cultuur en Ontwikkeling deed hij in 1998 demonstratief zijn stropdas af en wierp hem vervolgens met groot gebaar weg.

Enige jaren geleden leek politicus Pim Fortuyn (1948-2002) met zijn breed gestreepte en geknoopte dassen voor een revival te zorgen.

volkstelling

1829 - Uit een volkstelling blijkt dat het westen van het land per vierkante kilometer 165 inwoners telt. Voor de provincies Utrecht, Overijssel en Drenthe is dat cijfer respectievelijk 69, 54 en 24.

Relevante tijdvakken