Groepskleding

De oorsprong van de punkkleding uit de jaren tachtig ligt niet bij anarchistische jeugdgroepen maar in een Londense boetiek.
Op de foto punkers op het festival ‘Doe-Wat’, in 1984 gehouden te Deventer.
[klik voor vergroting]

Vivienne Westwood (geboren 1941) dreef in de jaren zeventig, samen met Malcolm McLaren, de kledingzaak Sex, met een rijke collectie strakke kleren met veel ritsen en (kunst-) leer. McLaren was manager van de ruige popgroep Sex Pistols en zij droegen de kleding uit de boetiek. Deze stijl werd vervolgens overgenomen door jongelui die zich wilden afzetten tegen het establishment. De punkers staken zich in leren jacks met opgespoten teksten; droegen zwarte kleren met veel ritsen en gaten; liepen op lompe legerschoenen en toverden hun haar om tot gekleurde pieken of hanenkammen.

Westwood begon haar winkel op 430 King's Road, Chelsea in Londen in 1971 onder de naam Let it Rock. In 1974 werd de naam in Sex veranderd. 

In 1977 traden de Sex Pistols in Nederland op en zo ontstond de Nederpunk. Meer dan in Engeland waren de punkers hier vaak linkse activisten, hoewel er ook 'feestpunkers' bestonden die niet politiek geengageerd waren, maar gewoon lol wilden hebben. De activistische punkers waren sterk verbonden met de Nederlandse kraakbeweging. 

Voor de brave burger zagen ze er afschrikwekkend uit, zeker in groepsverband. Punkkleding was dan ook een soort groepsuniform. Wel stelde elke punker zijn eigen uitdossing samen. In dat opzicht leken deze jongeren wel wat op de huurlingen uit de 15de eeuw.

Op de foto punkers op het festival ‘Doe-Wat’, in 1984 gehouden te Deventer. Hoewel punkers van de oude stempel tegenwoordig dun gezaaid zijn, duiken elementen uit hun kleding en haardracht weer regelmatig op in het hedendaagse straatbeeld.

Meer info:
Lees meer over punk op de website van het Jongeren Informatiepunt Boy 4-ever op: www.boy4ever.nl

analfabeten

1842 - Van de 3595 rekruten die in Gelderland worden opgeroepen voor de militaire dienst, kunnen 686 lezen noch schrijven.

Relevante tijdvakken