De schaamte voorbij

In de loop van de tijd is kleding regelmatig onderhevig geweest aan taboes. Meestal hadden ze te maken met status je hoorde niet boven je stand gekleed te gaan of met seksualiteit.
Het model toont op de Holland Fashion Trend Parade van 1995 lingerie van de jonge modeontwerpster Marlies Dekker.
[klik voor vergroting]
Nu eens was het tonen van een schoentje hoogst ongepast, dan weer de inkijk in een diep decolleté. Sinds de jaren zestig is van die seksuele taboes weinig overgebleven. Na minirok, hotpants, doorkijkbloesje, bi- en monokini was in de jaren tachtig de lingerie aan de beurt.

Popster Madonna kwam in 1984 met haar Like a virgin album, trad op in modieus ondergoed en zette daarmee een nieuwe trend. Op dansfeesten dragen meisjes tegenwoordig zonder gène sexy ondergoed, paraderen modellen in gewaagde lingerie voor een gemengd publiek en is in het eerste het beste warenhuis onderkleding te koop die in de jaren vijftig zou hebben geleid tot een inval van de zedenpolitie.

Het model op de foto rechtsboven toont op de Holland Fashion Trend Parade van 1995 lingerie van de jonge modeontwerpster Marlies Dekker.

juni - schuttersfeesten

Op tal van plaatsen in het zuiden van Nederland kiezen schuttersverenigingen jaarlijks de nieuwe schutterskoning. Naast schietwedstrijden maakt ook het vendelzwaaien deel uit van een echt schuttersfestijn. Op de foto de schutterskoning van 1979 van St. Sebastianus uit Kerkrade.

Relevante tijdvakken