Streekdracht als inspiratiebron

In de jaren vijftig kregen de twens hun eigen mode; in de jaren zestig en zeventig waren de tieners aan de beurt. In de jaren tachtig werden zelfs kinderen van de basisschool zo modebewust dat ze precies wisten welk merk ze wilden dragen.
Op de foto kinderkleding van Oilily van eind jaren tachtig, waarbij ook de inspiratiebronnen worden getoond.
[klik voor vergroting]
Een geliefd kindermerk was Oilily (ontstaan in 1963) van de ontwerpster Marieke Olsthoorn-Roosen. Ze liet zich inspireren door de Nederlandse streekdrachten, met hun streepjes, frisse kleuren en bloemrijke motieven.

Olsthoorn was niet de enige ontwerper die de plattelandsmode als uitgangspunt koos. In de jaren zeventig en tachtig, toen de streekdracht al vrijwel ter ziele was, kreeg deze een exotische uitstraling.

De Nederlandse modewereld liet zich vanuit eigen land inspireren door boerenzakdoeken en merklapmotieven, en in het handwerkblad Ariadne stonden patronen van in zwart ajour gebreide Urker mannenkousen die waren omgetoverd tot maillots voor vrouwen. Vooral de Hindelooper dracht, met haar stoffen en motieven van oud-Nederlands herkomst was enige tijd populair.

Op de foto kinderkleding van Oilily van eind jaren tachtig, waarbij ook de inspiratiebronnen worden getoond.

rolwerk uit de renaissance

1565 - Hans Vredeman de Vries uit Leeuwarden publiceert Grottesco: in diversche manieren, met afbeeldingen van renaissancistische ornamenten. Een populair ornament van de Hollandse Renaissance is ‘rolwerk’: omkrullende banden, die uitgezaagd lijken te zijn en met spijkers lijken daaraan vast te zitten. Een mooi voorbeeld daarvan is deze gevelsteen uit 1608.

Relevante tijdvakken