Nationale feestrok

Kort na de Tweede Wereldoorlog bedacht verzetsvrouw A.M. Boissevain-Van Lennep de ‘Nationale Feestrok’. Het kledingstuk van patchwork was onder meer bedoeld als teken van saamhorigheid tijdens de wederopbouw.
Mevrouw J. de Jong-Brouwer versierde de tailleband van haar feestrok met het notenschrift van het Wilhelmus. Copyrights foto: Verzetsmuseum Friesland.
[klik voor vergroting]
Op een bestaande rok werden allerlei lapjes genaaid vanuit het idee ‘eenheid in veelheid, nieuw uit oud, opbouw uit afbraak’. Meer dan 4.000 vrouwen maakten zo'n rok en droegen hem tot in de jaren vijftig op nationale feestdagen.

Mevrouw J. de Jong-Brouwer versierde de tailleband van haar feestrok met het notenschrift van het Wilhelmus en bracht er de namen van illegale bladen en verwijzingen naar haar eigen verzetsgroep op aan.

De foto is afkomstig uit de collectie van het Verzetsmuseum Friesland
Copyrights foto: Verzetsmuseum Friesland

Kees Boeke

1929 - De pedagoog Kees Boeke opent in Bilthoven zijn Werkplaats Kindergemeenschap. Hij leidt zijn school als een gezin, waarin kinderen niet alleen leren, maar ook betrokken worden bij alles wat zich voordoet. Hiernaast een uitsnede van het schilderij dat Piet Slager jr. in 1926 maakte van zijn dochter Suze. Het meisje is vol ijver haar huiswerk aan het maken.