Nederlandse couturiers

Nederland heeft voor zijn mode jarenlang gekeken naar het buitenland. Vooral de Parijse couturiers waren een bron van inspiratie voor couturehuizen, confectiefabrieken en naaiateliers.
De Amsterdamse couturier Dick Holthaus lanceerde in september 1960 zijn nieuwe najaars- en wintermode voor mannen. Op de foto een model in een trijpen broek en een zwart jack.
[klik voor vergroting]
Nederlandse couturiers waren er nauwelijks, en de meesten waren autodidact of opgeleid in Parijs. Pas in de jaren dertig begon de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam een eigen modeopleiding, in de jaren veertig gevolgd door een aantal Nederlandse kunstacademies.

De Amsterdamse couturier Dick Holthaus lanceerde in september 1960 zijn nieuwe najaars- en wintermode voor mannen. Op de foto een model in een trijpen broek en een zwart jack van nappaleer, met zilveren knopen en een heupceintuur.

De kleding is duidelijk bedoeld voor de jeugdige twen, de vroege twintiger die zich had losgemaakt van de saaie conventies van een oudere generatie. Hij stak zich ook door de week in vrijetijdskleding en kleedde zich in nauwe pantalon en leren jasje, naar het voorbeeld van geadoreerde jeugdhelden als James Dean en Elvis Presley.

laatste paard

1956 - Het expeditiebedrijf Van Gend & Loos dankt het laatste paard af. In 1995 zal het bedrijf in de autovrije binnenstad van Den Haag opnieuw met paard-en-wagen gaan werken.