Reisverhalen uit de Nederlanden

Van de vele buitenlanders die aan het begin van de 16de eeuw de Nederlanden bereisden, heeft een aantal zijn ervaringen op papier gezet. Een van hen was de Italiaan Antonio de Beatis, secretaris van de kardinaal van Aragon.
Landschap met marskramer uit 1669 van Jan Wijnants.
[klik voor vergroting]
Wat hem in 1517 opviel was de schoonheid en de properheid van de vrouwen en het feit dat ze niet uit de mond roken hoewel ze slechte tanden hadden. De Beatis was ook getroffen door hun onafhankelijkheid; ze dreven winkels en herbergen, oefenden een ambacht uit en konden vaak zelfs lezen en schrijven. Den Haag vond hij één van de mooiste plaatsen ter wereld. Al had het dan geen stadsrechten, volgens De Beatis kon het dorp zich meten met elke Europese stad.

Zijn landgenoot Lodovico Guicciardini (1521-1598) was zo'n vijftig jaar later minder positief. Ook hij roemde netheid en zelfstandigheid van de Hollandse vrouw, maar had moeite met de koppigheid, gierigheid, afstandelijkheid en overdreven zedelijkheid van de bevolking. Ook de drankzucht stoorde hem; hij weet die echter aan het sombere klimaat.

Guicciardini verbaasde zich ook over het saamhorigheidsgevoel. Geen bruiloft, begrafenis, kermis of jaarmarkt waar niet iedereen aanwezig was, ook al moest men er vaak uren voor lopen.

Twee beelden uit die tijd: een landschap met marskramer uit 1669 van Jan Wijnants en een marskramer die allerlei drankjes verkoopt.

Kijk voor meer Nederlandse reisverhalen, maar dan uit de negentiende eeuw, ook eens op www.jacobvanlennep.nl.

Een marskramer die allerlei drankjes verkoopt (Jan Wijnants, 1669).
[klik voor vergroting]

eerste hartkliniek

1914 - Na eerder te hebben gewerkt in Heerlen, Utrecht, Groningen en Straatsburg sticht Karel Wenckebach in Wenen een hartkliniek. Tot zijn patiënten behoort vooral de Oost- Europese adel.