Crisis in het onderwijs

Het onderwijs staat voor een nieuwe uitdaging: mensen klaarstomen voor een digitale en snel veranderende maatschappij. Of dat lukt, is de vraag.
Examens in de Brabanthallen in
[klik voor vergroting]

De basisvorming werkt niet goed, het aantal leerlingen van HAVO en VWO daalt, de bètavakken trekken steeds minder belangstelling en de animo om voor de klas te gaan staan neemt gestaag af.

Vanaf 1996 is de overheid begonnen MAVO, LBO-scholen en speciaal onderwijs samen te voegen tot het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs). In het studiejaar 1998/1999 werd voor HAVO en VWO het studiehuis ingevoerd. Beide vernieuwingen blijken niet zaligmakend.  

Het onderwijs in Nederland lijkt, kortom, in een crisis te verkeren.

Op de foto: Examens in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch in de jaren zeventig.

Deltaplan

1957 - De Tweede Kamer gaat akkoord met het Deltaplan, ter afsluiting van de zeegaten. Het is het meest ambitieuze waterstaatsproject dat in Nederland is ondernomen. Rijkswaterstaat denkt dat de uitvoering zo’n 20 jaar in beslag zal nemen en dat het project tussen de 2 en 3 miljard zal kosten. Het lossen van een IJ-pont in Amsterdam geeft een mooi tijdsbeeld van de soorten van transport in 1957.

Relevante tijdvakken