De werving van gastarbeiders

Na de Tweede Wereldoorlog draaide ook in Nederland de economie van de wederopbouw op volle toeren. Toch heerste er werkloosheid, en daarom stimuleerde de overheid de emigratie van meer dan een half miljoen Nederlanders naar Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.
Aanvankelijk kwamen uitsluitend alleenstaande mannen naar Nederland. Ze werden gastarbeiders genoemd en door hun werkgevers ondergebracht in pensions, of in barakken zoals El Pinar (De Pijnboom) in Ma
[klik voor vergroting]
Eind jaren vijftig en begin jaren zestig sloeg de situatie echter om. Het tekort aan ongeschoold personeel in de industrie werd zelfs zo groot, dat veel bedrijven arbeidskrachten gingen werven in de landen rondom de Middellandse Zee; eerst in Joegoslavië, Griekenland, Spanje en Italië, later ook in Turkije en Marokko.

Aanvankelijk kwamen uitsluitend alleenstaande mannen naar Nederland. Ze werden gastarbeiders genoemd en door hun werkgevers ondergebracht in pensions, of in barakken zoals El Pinar (De Pijnboom) in Maarheeze (foto rechtsboven) waar 254 Spaanse Philips-arbeiders woonden.

Iedereen veronderstelde dat de buitenlanders in korte tijd zoveel mogelijk geld wilden verdienen om terug te keren. In de contracten die de Nederlandse overheid met de landen van herkomst had gesloten, stond echter dat de gastarbeiders het recht hadden te blijven en na twee jaar hun familie konden laten overkomen.

Vooral de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders maakten massaal van dit recht gebruik. In 1975 werd de werving gestopt. Op de foto onder: de aankomst van zestig Spanjaarden in Someren in 1963.

De aankomst van zestig Spanjaarden in Someren in 1963.
[klik voor vergroting]

Hendrick de Keyser

1565 - Hendrick de Keyser wordt in Utrecht geboren. Hij wordt een van de belangrijkste bouwmeesters van het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Hij ontwerpt naast grote gebouwen, zoals de Zuiderkerk en de Westerkerk, vooral huizen voor de gegoede burgerij. Het nog bestaande pand aan het Singel 142 is daarvan een mooi voorbeeld.

Relevante tijdvakken