Nieuwkomers en hun landgenoten

Italiaanse immigranten die vóór de oorlog naar Nederland waren gekomen, hadden soms heel wat te stellen met nieuwkomers uit de jaren zestig.
Sommigen die aanvankelijk een jaarcontract hadden getekend, bleven zelfs jarenlang bij één werkgever.
[klik voor vergroting]
Zo hielp ijsbereider Italo de Lorenzo in Utrecht veel landgenoten met het vinden van huisvesting en vertaalde hij Nederlandse documenten.

Toen de overheid die taken had overgenomen, bleven de Italianen echter komen, waarbij ze Nederlandse meisjes lastig vielen. In veel Italiaanse ijssalons verschenen dan ook bordjes met ‘Verboden voor Italianen’.

Veel van deze eerste gastarbeiders zijn in de jaren zeventig en tachtig teruggekeerd. Een minderheid bleef echter. Sommigen die aanvankelijk een jaarcontract hadden getekend, bleven zelfs jarenlang bij één werkgever (zie arbeidsovereenkomst).

Op de andere foto Italianen die hier hun variant van jeu de boules introduceerden, boccia.

Italianen die hier hun variant van jeu de boules introduceerden, boccia.
[klik voor vergroting]

voorloper monumentenzorg

1881 - Victor de Stuers koopt het gotische huis ‘Het Lammetje’ te Veere, waarvan de sloop al is begonnen. De Stuers is een van de Nederlanders die zich zorgen maken over het verdwijnen van het oud-Hollandse stadsbeeld. Jaren later zal in 1918 het Rijksbureau voor Monumentenzorg worden opgericht.

Relevante tijdvakken